Proficiat, Simona! Tielt heeft er een nieuwe 100-jarige bij !!

In het woonzorgcentrum Deken Darras werd zondagvoormiddag 15 december Simona Roose gevierd. Ze is 100 jaar geworden en dat verdient gelukwensen! Onze tielt!mohow-fotograaf Katleen Anseeuw was aanwezig op haar feest.

Simona Roose is afkomstig van Oostveld, een gehucht van Oedelem. Ze trouwde later met André Verhoestraete, die afkomstig was van Knesselare. Het koppel werd van elkaar gescheiden door de oorlogsjaren.

Luc Vannieuwenhuyze. Foto Katleen Anseeuw

André was als soldaat opgeroepen bij de artillerie in Brugge, maar tijdens de inval van Duitsland werd hij overgeplaatst naar Zuid-Frankrijk. Gedurende de daaropvolgende drie jaar van Duitse bezetting, werd hij als dwangarbeider ingezet in het Duitse Wilhemshaven in Noord-Duitsland. Daar moest hij een kleermaker vervangen die naar het front geroepen werd.

Kleermakerij

Het jonge koppel bleef al die tijd contact houden en op 17 oktober 1946 traden ze in het huwelijk. Ze gingen samenwonen in Oostveld, waar André veertig jaar lang als kleermaker werkte. Het koppel kreeg een dochter Ria en twee kleinkinderen Davy en Ann.

Simon Bekaert. Foto Katleen Anseeuw

In 1987 besloot het echtpaar om het wat rustiger aan te doen. Ze ruilden hun grote winkel in voor een gezellig appartement in het centrum van Tielt. “Mijn ouders konden niet stilzitten”, vertelde dochter Ria in een interview naar aanleiding van hun jubileum, enkele jaren geleden.

“Ze waren lid van de kaarters- en de biljartclub en zetten zich ook in voor de turnvereniging. Daarnaast deed papa ook dienst als chauffeur voor alleenstaande gepensioneerden die hij meenam naar bijeenkomsten van Okra, Neos of Vlas.”

Foto Katleen Anseeuw

Enkele jaren geleden verhuisde het koppel naar het woonzorgcentrum Deken Darras. Daar is André een tweetal jaar geleden overleden. Simone Roose werd 100 jaar, wat zondag 15 december gevierd werd met haar familie, de bewoners en directie (Hilde Van Maele) van het woonzorgcentrum Deken Darras en een afvaardiging van de stad (burgemeester Luc Vannieuwenhuyze en schepen Pascale Baert) en de provincie (provincieraadslid Simon Bekaert).

Simona is nog heel kwik en actief, maar alleen het gehoor en het gezicht zijn wat minder. En hoewel ze pas 100 jaar is geworden neemt ze nog geen medicatie. Er is ook een viergeslacht met Simona, Ria, Ann en Anjeli. (LVC-foto Katleen Anseeuw)


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *