De Papstampers verkopen toatjespap ten voordele van ALS-liga op de kerstmarkt voor de Warmste Week

De papstampers, comité ter bevordering en instandhouding van het patatpatrimonium van het Tieltse, verkoopt op de kerstmarkt in Tielt (7 en 8 december) toatjespap ten voordele van de ALS-Liga (in het kader van de warmste week).  https://dewarmsteweek.be/acties/toatjespap-ten-voordele-van-als-liga

Het recept voor 4 personen 

1,5 kg aardappelen, 1 liter karnemelk, 150 gram echte boter, peper, zout, nootmuskaat, kaas, eieren, ajuin (facultatief) 

Kook de aardappelen, draai ze door de passe-vite, voeg er de koude karnemelk bij. Goed omroeren. Laat de boter smelten in een pan tot ze een mooie bruine kleur heeft. Voeg de boter bij de aardappelen. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg eventueel nog wat karnemelk bij tot de gewenste dikte. Deze toatjespap wordt geserveerd met een zacht gekookt eitje, een sneetje kaas en evt. wat rauwe ajuin. In een luxe editie is het ook heel lekker met handgepelde garnaaltjes. 

Bijzonder recept 

Het recept is bijzonder omdat het klaargemaakt wordt met heel eenvoudige ingrediënten. Bij voorkeur ingrediënten die we rechtstreeks bij de landbouwer kopen. Het is een ouderwetse en goedkope maaltijd, door velen niet meer gekend maar bijzonder lekker. 

Het verhaal 

Tijdens een toevallig gesprek onder vrienden vertelden enkele mannen me dat ze al zo lang geen toatjespap meer gegeten hadden en dat hun vrouwtje dat ook niet kan klaar maken. In een zotte bui, zei ik toen: “jullie mogen ne keer bij mij komen toatjespap eten” en vanaf 2004, komen 10 mannen regelmatig van mijn kookkunsten proeven. We proberen er telkens een ludieke avond van te maken met de nodige randanimatie. De maaltijd wordt steeds afgesloten met het klassieke ritueel ten teken van voldoening, nl. het uitlikken van het bord (zie foto’s verder). Volledigheidshalve vertel ik er graag bij dat de vrouwen die avond op restaurant gaan eten. 

We zochten naar een naam voor onze groep en het werd “Het comité ter bevordering en instandhouding van het patatpatrimonuim van het Tieltse”, kortweg “De Papstampers”. Ofwel ben je pro toatjespap, ofwel lust je het helemaal niet, maar onze leden zijn er gek op. Dit is meteen ook de voorwaarde om toe te treden. Na verloop van tijd kregen we dankzij de steun van een plaatselijke aardappelhandelaar (hij werd meteen aangesteld als erelid) een uniform en ieder lid draagt met trots zijnen “patat” rond zijn hals. Dit kunstwerk van keramiek (let op! Is breekbaar) is van de hand van een van onze papstampers. 2 

In 2016 hebben we dit gerecht klaargemaakt voor 100 personen (persartikel in bijlage), dit naar aanleiding van een bedankingsfeest voor de medewerkers van de Dag van de Landbouw. 

In september 2018 werd een aanvraag bij de cultuurraad ingediend voor erkenning als vereniging van de deelraad “Identiteit van de stad”. Deze werd goedgekeurd. Op zaterdag 24 november 2018 organiseerden we in het kader van de week van de smaak een “Toatjespapavond”. Tijdens de kerstmarkt in Tielt op 7 en 8 december 2019 verkopen we een portie toatjespap ten voordele van de ALS-Liga (in het kader van de warmste week). 

Leden van het comité: Joost Demyttenaere, Luc Verstraete, Peter Maton, Geert Fermyn, Tony Sleeuwaert, Johny Van Autrève, Filiep Goeminne, Frans Despierre, Geert Wittevrongel, Luk Declerck en kokkin Hilde Decoene. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *