Kazze gaat de sportieve toer op: over koersen en voetbal

Onze huiscolumnist Kazze is naar de koers geweest. Maar al te graag laat hij zijn licht schijnen op het sportief gebeuren in onze stad. Hij heeft het ook over de retrokoers Guidon Titan én over het lokaal voetbal. Veel leesgenot!

Vorige week donderdag is de Kazze eens op zijn gemak tot aan de aankomstlijn van de wielerkoers “Omloop van het Hoogserlei” (Foto Patrick Vermeulen) gewandeld, en zag dat er toch wel heel veel volk samentroept stond langsheen de omloop. 

De koers is blijkbaar nog lang niet dood in onze contreien!  Volgend jaar zal het precies 100 jaar geleden zijn dat de eliterenners-zonder-contract (vroeger waren dat “liefhebbers”) de helling van het Hoogserlei (aan het Tieltse Exportslachthuis) voor de eerste maal zijn opgespurt.  Naar het schijnt stonden de mensen vroeger rijen dik om dit wielerspektakel bij te wonen, maar Tielt is duidelijk een koersminnende stad gebleven, want er komt nog altijd veel volk kijken naar de atleten op hun stalen ros. 

Vandaar dat het jammer is dat de drie koersen in Aarsele (Vinktstraat koers, Aarsele Kermis en Baudelookoers) enkele jaren geleden een stille dood gestorven zijn, omdat het organiserend comité niet meer aan voldoende medewerkers geraakte.  De koersen in Tielt, Kapelle en Kanegem hebben daar gelukkig geen last van.

Dit weekend is er opnieuw wielerspektakel te beleven in de Europastad, tijdens de retrokoers “Grote Prijs Guidon Titan”.  De omgeving rond koerscafé Carlito zal weer een kleurrijke aanblik bieden: “snelle meiskes met schone benen, en lelijke coureurs met rappe ongeschoren benen, op velo’s met de vitessen aan de buis en met ouderwetse voethaken”.  Gilbert Desmet, de oudste nog levende Belgische gele truidrager, zal zijn ogen uitkijken als hij die bonte bende doorheen de kronkelende centrumstraten zal zien pedalleren, met het gekende Rodania-deuntje op de achtergrond, terwijl Tielts beroemdste Zwaantje Marc Guilbert voorrijdt op zijn antieke motor.

Helemaal anders is het gesteld met het Groot-Tieltse voetbal: wie zou ooit kunnen vermoeden hebben dat Dosko Kanegem momenteel de beste ploeg van ’t stad is?  In tweede provinciale A prijken de geelgroenen nu op een fraaie vierde plaats!  Na een slechte start zijn de mannen van VV Tielt zich stilaan aan het herpakken en staan 11°.  KFC Aarsele doet het ook niet goed en prijkt op de voorlaatste plaats in de stand van derde C.  Misschien eens vragen aan de coureurs waar die hun hazenpeper vandaan halen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *