Jubilerende Roede van Tielt stelt nieuw boek over glasramen in de Sint-Pieterskerk voor – met haiku’s van Walter Haesaert

Heemkundige kring De Roede van Tielt bestaat in 2020 een halve eeuw. Als start van een jaarwerking in het teken van die jubileumviering stelt de heemkring op zondag 19 januari om 14u30 in de dekanale kerk Sint-Pieter het boek voor ‘De glasramen van Max Weiss in de Sint-Pieterskerk van
Tielt – Met haiku’s van Walter Haesaert.’

De uitgave kwam er op aangeven van Roede-lid Jan Vandermeulen en werd een studie over de totstandkoming na WOII van de merkwaardige glasraam-partijen in de Tieltse Sint-Pieterskerk door de gerenommeerde Duits-Nederlandse glazenier Max Weiss. Aan het project werkten behalve initiatiefnemer Jan Vandermeulen ook prof. Kurt Martens, Berenice Vanrenterghem en Wim Vanseveren mee.

Voor de toelichting van de thema’s van de glasramen, werden unieke foto-opnames gemaakt op hoogte van de kunstwerken zelf, wat een verrassend zicht geeft op het vakmanschap van de glazenier. Bijzonder in dit luik is ook de inbreng van dichter Walter Haesaert die een reeks uitvergrote details uit de kunstwerken voorziet van haiku’s.

Achtergrond

80 jaar geleden, in de meidagen van 1940, werd het
historische hart van Tielt geteisterd door Duitse brandbommen. De Sint-Pieterskerk verloor in één klap bijna alle oude glasramen. Na de bevrijding decoreerden, gespreid over een periode van 12 jaar, drie glaskunstenaars de kerk. Het belangrijkste aandeel kwam van de gerenommeerde glazenier Max Weiss.

Deze ramen zijn kunstwerken die in kennerskringen tot de top van internationale glaskunst gerekend worden. Wat meer is: de Sint-Pieterskerk van Tielt is de enige kerk in België die prat kan gaan op monumentale glasraamkunst van deze Duits-Nederlandse meester.

Auteurs

Voor deze studie over het kunstenaarschap van Max Weiss en de totstandkoming van dit uniek Tielts glasramenproject, sloegen Jan Vandermeulen, Berenice Vanrenteghem en prof. Kurt Martens de handen in mekaar. De fotografie werd gerealiseerd door Dirk Blommaert van fotoclub Gamma.
85 jaar geleden werd dichter Walter Haesaert geboren, en nu brengt hij in het boek een belangrijk poëtisch surplus met prachtige, gevatte haiku’s die fragmenten van de glasramen begeleiden. Als verjaardagsgeschenk brengt Wim Vanseveren een ode aan de dichter en zijn oeuvre.

Voorstelling

Toepasselijk gebeurt de voorstelling van het boek in de Tieltse Sint-Pieterskerk op zondag 19 januari om 14.30u. Een en ander belooft uit te groeien tot een bijzonder event waaraan behalve de auteurs ook organist Tom Hoornaert, dichteres Sylvie Marie en leerlingen van de stedelijke academie voor muziek en woord deelnemen. De toegang is vrij.

Programma: 14 .15u. :  Projectie van details uit de Weiss glasramen begeleid door orgelmuziek van
Tom Hoornaert
14.30u.:   Verwelkoming namens de Roede van Tielt, Marnik Braet
14.35 u.:  De verwoesting van Sint-Pieters mei 1940, Ann Callens
14.45u.: Het ontstaan van Max Weiss’ glaswonder in Tielt, Berenice Vanrenterghem
14.55u.:  Glasramen en haiku’s: zien we wat er is? horen we wat we zien?, Jan Vandermeulen
 
Muzikaal intermezzo  Tom Hoornaert
 
15.10u. :

-Na het zwijgen van de dichter – Walter Haesaert 85 j. Leerlingen van de klas ‘Creatief schrijven’ van Sylvie Marie lieten zich inspireren door ‘Een warme holte’ van Walter Haesaert
                             -Wim Vanseveren spreekt met Walter Haesaert en Sylvie Marie
                             -Sylvie Marie leest haar favoriete gedicht van Walter Haesaert
                             -Walter Haesaert leest het kortverhaal ‘ Egel’ uit ‘Onder de dierenriem’
 
15.40u. : slotwoord namens het stadsbestuur, met aansluitend een receptie aangeboden door het stadsbestuur en de Roede van Tielt

Het boek kost 15€ en is te verkrijgen aan het slot van de voorstelling op 19 januari of nadien in de bibliotheek van De Roede van Tielt, Beernegemstraat 5 Tielt, elke zaterdag van 10u. tot 11u.30.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *