Evenementen herdenking 75 jaar Poolse Bevrijding

Op 8 september is het precies 75 jaar geleden dat Tielt bevrijd werd door de Eerste Poolse Pantserdivisie o.l.v. Generaal Maczek. Eveneens wordt de 100ste verjaardag gevierd van de Pools-Belgische diplomatieke betrekkingen. In Tielt wordt de Poolse bevrijder door een ruim publiek herdacht met de volgende evenementen.

ZATERDAG 17 AUGUSTUS – ZONDAG 15 SEPTEMBER
EXPO ‘GEPANTSERDE VLEUGELS’

De internationale en rondreizende expo ‘Gewapende vleugels’ strijkt tussen 17 augustus en 15 september neer in de Kleine Zaal van de Europahal. Ontdek uniek foto- en filmmateriaal over de Poolse bevrijding afkomstig van verschillende gemeenten en privécollecties en kom meer te weten over het verloop van de bevrijding maar vooral over de heldendaden van de Poolse soldaten. 

Openingsuren expo: donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14u00 tot 18u00
Prijs: gratis 
Locatie: Europahal (Kleine Zaal), Gen. Maczekplein 5, Tielt
Organisatie: Poolse Ambassade van België in Brussel, de Vlaamse Gemeenschap, de Vereniging Eerste Poolse Pantserdivisie België en Stad Tielt

Unieke kans tijdens de looptijd van de expo: begeleide stadswandeling ‘In de voetsporen van Generaal Maczek’ met bezoek aan expo op zondag 18 en 25 augustus en zondag 1, 8 en 15 september 2019 van 10u00 tot 12u00. Gratis. Inschrijven via T 051 42 81 11 of stadspunt@tielt.be.
Vertrek: Shermantank, Gen. Maczekplein
Einde: Expo ‘Gepantserde vleugels’, Europahal
Prijs: gratis toegang
Meer info: www.tielt.be 

DONDERDAG 22 AUGUSTUS
HERDENKINGSCEREMONIE 11° POOLSE CAVALERIE DIVISIE

De 11de militaire cavalerie divisie uit Zagan (Polen) gaat terug op het oorspronkelijke leger van Generaal Maczek. Een honderdtal actieve soldaten eren hun grote voorbeeld, Generaal Maczek. Samen met hun opperbevel en het stadsbestuur brengen zij hulde aan de Shermantank, de Stanislaspoort en het militaire ereperk. Daarna speelt het Poolse militaire orkest op de Markt. Een imposante beleving!
De ceremonie vindt plaats van 16u00 tot 17u30.
Meer info: www.tielt.be

ZATERDAG 14 SEPTEMBER
LIBERATION RIDE – TRIBUTE TO GENERAL MACZEK

Op zaterdag 14 september vindt een grote herdenkingsdag voor de Poolse bevrijding plaats. Tijdens de Liberation Ride kan je fietsen in het spoor van de bevrijding. 

Om 9u00 en 10u00 vertrekken er twee begeleide groepsritten (120 km – richting Poperinge / 80 km – richting Adegem). Deelnemen kost 30 euro en inschrijven kan via www.grinta.be/liberationride.

Tussen 10u00 en 13u00 kan je vertrekken voor twee gezinsvriendelijke fietstochten van ofwel 20 ofwel 40 km (richting Aalter en Ruiselede). Deelnemen is gratis.

Tussen 12u00 en 17u00 geniet je samen met de teruggekeerde fietsers van een heus Pools dorp met heel wat kinderanimatie, optredens van Poolse groepen, een demonstratie fietsacrobatie van Krzysztof Herba en een vliegtuigshow! Eveneens is er een wedstrijd ‘Bestemming Polen’ waarbij je een Poolse vakantie kan winnen én is er een foto-expo over 16 Poolse vakantieregio’s.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *